Wonen voor kinderen met epilepsie

Alle kinderen die bij ons wonen hebben epilepsie en een verstandelijke beperking. Onze experts weten goed hoe ze hiermee om moeten gaan. Niet iedereen is hetzelfde. Daarom leren we jou kennen en kijken we per persoon welke zorg er nodig is. Zo woon je veilig en fijn.

Zorg uit handen geven

“Ik vond het moeilijk om de zorg over mijn zoon uit handen te geven. Maar Kempenhaeghe heeft alle specialisten onder één dak. Als er wat is, wordt er meteen gehandeld. En tegelijkertijd kun je als ouder nog steeds betrokken zijn. Ik mag Julius altijd zien. Ik hoef het niet vooraf aan te kondigen als ik langskom. Dat geeft rust.”

- Louise, moeder van Julius

Wonen bij Kempenhaeghe

Het liefst woon je natuurlijk thuis. Maar dat gaat vanwege de zware zorg soms niet meer. Bij Kempenhaeghe in Heeze geven we je dan een tweede thuis. Er zijn twee woonplekken: ‘t Sandt of Den Vinckert. Hier wonen kinderen en jongeren in groepen van maximaal zes. Onze specialisten geven jou alle zorg die je nodig hebt.

Op afstand dichtbij

Als jij niet meer thuis kunt wonen, is dat vaak een grote stap. Voor jou en voor jouw ouders. We betrekken je ouders goed bij jouw zorg. Zij kennen jou tenslotte het allerbeste en zij zijn heel belangrijk in jouw leven. Jouw ouders zijn altijd welkom om langs te komen. En als het kan, ga jij in het weekend of een dagje door de week naar huis. Ook vakanties kun je thuis doorbrengen.

Nieuwe dingen leren is leuk. Onze begeleiders helpen jou daar goed bij. Leer bijvoorbeeld omgaan met een tablet. Of ontdek hoe een telefoon werkt. Zo kun je zelf naar jouw ouders bellen.
Wij helpen jou om nieuwe ervaringen op te doen, op jouw niveau. Als je meervoudig beperkt bent, kan het al heel fijn zijn om herfstblaadjes op jouw huid te voelen.
Je kunt bij ons ook lekker snoezelen met mooie lampjes en rustgevende geluiden. Onze begeleiders verzinnen steeds weer wat nieuws om jou uit te dagen.

Elke dag is anders

Overdag ga je naar de school De Berkenschutse, ben je thuis bezig of ga je naar kinderdagcentrum De Boom. Alle medewerkers van Kempenhaeghe en op school hebben extra veel kennis van epilepsie. Als jij een aanval krijgt, weten we wat we moeten doen. We moedigen jou aan om nieuwe dingen te ervaren. Of je nu snoezelt of leert rekenen op school: we helpen ieder naar zijn eigen mogelijkheden.

Veilig wonen

Bij ons woon jij veilig. Er zijn tilliften door het hele gebouw. Zo doen we je geen pijn als we je uit bed halen. Er zijn ook speciale meubels. Je krijgt bijvoorbeeld een bed dat helemaal is aangepast op wat jij nodig hebt. Of een speciale stoel waarop jij met wat extra hulp rechtop kunt zitten.

Nachtzorg

De nacht is er om te slapen, maar dan wel veilig. Jouw ouders weten waarschijnlijk precies wat voor geluid jij maakt als je een aanval krijgt. Onze medewerkers gelukkig ook. Met microfoons houden we jou ‘s nachts in de gaten. En voor wie dat nodig is zijn er ook andere vormen van bewaking. Bijvoorbeeld een camera of andere apparatuur. We zijn snel bij je als het moet. Maar als er niets is, laten we je lekker doorslapen.

Persoonlijke aandacht

“Ondanks dat Julius passief is, wordt er veel met hem ondernomen. Laatst gingen ze bijvoorbeeld ‘backpackend de wereld over’ met de kinderen. Verschillende culturen en sporten kwamen aan bod, gevolgd door een prijsuitreiking met medailles. Ik vind die persoonlijke aandacht heel bijzonder.”

- Louise, moeder van Julius

Wonen bij Kempenhaeghe

Wij kijken en luisteren goed naar jou. Zo krijg jij precies de zorg die je nodig hebt.

wij zijn onderdeel van

Het doel van Kempenhaeghe

Wij kijken verder dan jouw epilepsie. Zo zien we oplossingen waar anderen een beperking zien. Het maakt jouw leven leuker. Een leven waarin je eigen keuzes maakt, passend bij jouw mogelijkheden. We wegen samen met jou af welke risico’s we willen nemen. En wanneer het beter is om je te beschermen.