Kloostervelden Sterksel wint juryprijs Brabantse Stijlprijs 2021!

We hebben een prijs gewonnen! Kloostervelden Sterksel is de winnaar van de Brabantse Stijlprijs 2021. We zijn super trots op iedereen die heeft meegeholpen deze mooie prijs te winnen: de gemeente Heeze-Leende, projectontwikkelaar CRA Vastgoed en Kempenhaeghe. Maar zeker ook alle anderen: onderaannemers, cliënten en familieleden, en overige bewoners van onze bijzondere wijk Kloostervelden.

De Stijlprijs is georganiseerd door de provincie Noord-Brabant. Ieder jaar gaat de prijs naar een bijzonder Brabants initiatief. Het thema van 2021 was ‘Een thuis voor iedereen’. Het ging om nieuwe, bijzondere woonvormen die net even anders zijn. Woonvormen die passen bij hoe we nu leven. De jury vond dat thema heel goed passen bij Kloostervelden. We kregen complimenten over hoe bewoners met elkaar en met het dorp Sterksel samenleven. De jury vond ook dat we allemaal goed met elkaar hadden samengewerkt.

Je kunt het juryrapport ook digitaal bekijken via www.publicaties.brabant.nl/juryrapportstijlprijs2021.

De prijsuitreiking is terug te kijken via Vimeo.

Omgekeerde integratie

In de afgelopen jaren is het vroegere instellingsterrein Providentia omgebouwd tot de wijk Kloostervelden. Hier wonen 176 mensen met een ernstige beperking samen met 450 nieuwe bewoners van de wijk. Vlakbij het oude Kloostergebouw zijn (zorg)woningen gebouwd. Ook zijn hier de dagbesteding, horeca en recreatie te vinden, net als wandel- en fietspaden.

Cliënten van Kempenhaeghe zien kinderen in de wijk spelen. Of buren hun hond uitlaten. Iedereen is welkom in het restaurant, de wijkboerderij en de speeltuin. De beleefroute is ook een echte aanrader. En overal komen de wijkbewoners elkaar tegen.

Verbinden

Wethouder Frank de Win van de gemeente Heeze-Leende: “De gemeente is trots op de wijk Kloostervelden als wijk van Sterksel. De wijk is omgevormd van instellingsterrein naar een zeer bijzondere wijk. Leuk dat we de stijlprijs gewonnen hebben.”

Directeur Centrum voor Epilepsiewoonzorg Kempenhaeghe Antwan van Ooijen: “De integratie in de wijk is goed gelukt. We hebben met elkaar een mooie plek gemaakt voor de Kempenhaeghe-bewoners en hun nieuwe buren. Saamhorigheid, verbinding en inclusiviteit zijn hierin belangrijk. Het Centrum voor Epilepsiewoonzorg is een van de hoofdbewoners van deze prachtige wijk. Hier zijn mensen er echt voor elkaar. Samen zetten we ons in voor een thuis voor iedereen.”

Algemeen Directeur Robert van Boldrik van VB Groep: “Ruim acht jaar hebben we als CRA Vastgoed (ontwikkelaar) en Huybregts Relou (bouwbedrijf) goed samengewerkt om dit unieke stukje samenleving midden in de natuur neer te zetten. Vanaf het begin stonden de bewoners centraal. Daardoor hebben we een duurzame en prettige leefomgeving kunnen maken voor iedereen.”

 

 

‘Een thuis voor iedereen’

Kloostervelden krijgt steeds meer bekendheid. Zo is het een goed voorbeeld voor toekomstige projecten van anderen, waarin wordt gestreefd naar inclusiviteit en ‘een thuis voor iedereen’.